Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Το χειρότερο update


Το αρθράκι αυτό δημοσιεύτηκε στο τεύχος 31 του Ελληνικού Linux Format τον  Μάρτιο/Απρίλιο του 2010

Ομολογώ ότι η Διοίκηση Επιχειρήσεων δεν είναι το φόρτε μου. Όσο όμως και αν ψάξω, δε μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς σκέφτονται στην Sony και αποφάσισαν όχι μόνο να μην υποστηρίξουν το Linux στην νεότερη έκδοση του PS3 αλλά και με το τελευταίο update να το διαγράψουν και από τις παλιότερες κονσόλες που το υποστηρίζουν. Μέχρι τώρα το PS3 με κάποια από τις πολλές διανομές Linux που κυκλοφορούσαν για αυτό, ήταν έναν ιδιαίτερα βολικό οικιακό μηχάνημα για όσους ήθελα να σερφάρουν στο Δίκτυο, να δουν τα e-mail τους και να επεξεργαστούν τα έγγραφα τους. Επιπλέον όμως, και εδώ είναι το σημαντικό, αποτελεί έναν φθηνό και πολύ δημοφιλή υπερυπολογιστή όπου πολλά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ακόμα και η αμερικανική πολεμική αεροπορία χρησιμοποιούν για τον υπολογισμό απαιτητικών μοντέλων. Ο πανίσχυρος Cell επεξεργαστής στον οποίο στηρίζεται το καθιστά ως την πιο συμφέρουσα επένδυση στην κλίμακα κόστους/απόδοσης και φυσικά είναι περιζήτητο και για αυτό το λόγο. Πολλοί προγραμματιστές μπόρεσαν να εξοικειωθούν με αυτόν αποδοτικότατο επεξεργαστή πριν μεταπηδήσουν στα μεγάλα συστήματα διακομιστών που χρησιμοποιείται. Δυστυχώς η Sony αποφάσισε να τον σταματήσει και αυτόν, αποδεικνύοντας απλά ότι δεν μπορεί όχι να ακολουθήσει αλλά ούτε καν να καταλάβει τον κόσμο του ΕΛΛΑΚ.

Ανοιχτό Λογισμικό - Ανοιχτή Κοινωνία

Το αρθράκι αυτό δημοσιεύτηκε στο τεύχος 30 του Ελληνικού Linux Format τον  Ιανουάριο/Φεβρουάριο του 2010
 
Τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε μια άνευ προηγουμένου υιοθέτηση του Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) από το Κράτος. Οι εξελίξεις αυτές μόνο θετικές μπορούν να χαρακτηρισθούν. Επιτέλους το ανοιχτό λογισμικό και το κράτος κατ’ επέκταση τίθενται στην υπηρεσία του πολίτη. Το μόνο θέμα το οποίο πρέπει πλέον να προσεχθεί είναι αυτή η αλλαγή από τα προϊόντα μιας πολυεθνικής εταιρίας στο ελεύθερο λογισμικό, να μην συνδυαστεί ή ταυτιστεί με μεμονωμένα πρόσωπα. Το ανοιχτό λογισμικό είναι από τη φύση του ελεύθερο και δεν μπορεί να ανήκει πουθενά αλλού από τους προγραμματιστές του και τους χρήστες του. Όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με αυτό θα πρέπει να μπορούν να συμβάλλουν αλλά και να διαμορφώνουν αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Αλίμονο αν η αλλαγή αυτή σφραγισθεί από κλειστές συσκέψεις, υπουργικά γραφεία και εταιρίες - επιτροπές με ex-officio μέλη αφήνοντας απέξω ένα σημαντικότατο κομμάτι των Ελλήνων χρηστών που πίστεψαν και πιστεύουν στον ανοιχτό κώδικα. Θα είναι τραγικό για το ΕΛΛΑΚ αν αποκτήσει όλα τα άσχημα χαρακτηριστικά της εξουσίας. Τώρα που ο ανοιχτός κώδικας είναι στο επίκεντρο της προσοχής όλων, τώρα είναι η ώρα για να αποδειχθεί και πόσο ανοιχτές είναι οι δομές γύρω από αυτόν.

Ειδησιογραφία

Το αρθράκι αυτό δημοσιεύτηκε στο τεύχος 29 του Ελληνικού Linux Format τον Οκτώβριο/Νοέμβριο του 2009 
 
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Athens Digital Week. Η παρουσία του ΕΛΛΑΚ ήταν ιδιαίτερα δυναμική φέτος, με το Open Source Section του event να αποσπά εξαιρετικά σχολία. Διαρκή συμμετοχή με το δικό τους περίπτερο είχαν οι ελληνικές ομάδες του Fedora και του Ubuntu που με το κέφι τους και τα έξυπνα επιχειρήματα τους έφεραν πολύ κόσμο στο Linux. Ακόμα διοργανώθηκαν
workshops με αντικείμενα όπως Mozilla labs, Android, OpenERP, Fedora, OpenSolaris, Gentoo, Wikipedia και Debian. Επίσης στο αμφιθέατρο του 9,84 διεξήχθησαν δύο ενδιαφέρουσες συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με θέμα “Λειτουργικά Συστήματα: μια ματιά στο παρόν και στο μέλλον” και “Ανοιχτό Λογισμικό και Ασφάλεια” που συντόνισε ο Βασίλης Βλάχος, υπεύθυνος για όλο το Open Source τομέα του Athens Digital Week. Στη συζήτηση μετείχαν εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων ΕΛΛΑΚ, στελέχη της Microsoft, μέλη της κοινότητας της Apple, ακαδημαϊκοί, το ελληνικό τμήμα του OWASP και άλλοι. Η εκδήλωση έκλεισε με την ξεχωριστή ομιλία του Δημήτρη Γλέζου, για την ανάπτυξη μια εφαρμογής σε επιχειρηματικό επίπεδο. Στα πολύ ενδιαφέροντα παρελκόμενα ήταν οι συνέργειες που αναπτύχθηκαν όταν οι φανατικοί overclockers από το διπλανό τμήμα της έκθεσης αποφάσισαν να δοκιμάσουν το Linux για να διαπιστώσουν ότι εκτός από το πολλά GHz ένα καλογραμμένο λειτουργικό βοηθάει ιδιαίτερα στην αύξηση των επιδόσεων.

Το πρόσωπο του ΕΛΛΑΚ

Το αρθράκι αυτό δημοσιεύτηκε στο τεύχος 29 του Ελληνικού Linux Format τον Οκτώβριο/Νοέμβριο του 2009

Για κάποιο περίεργο ρόλο, η εικόνα που έχει ο ιδρυτής - ηγέτης ενός οργανισμού ή μιας εταιρείας επηρεάζει θετικά ή αρνητικά τους δυνητικούς αγοραστές, καταναλωτές και χρήστες. Στο δικό μας χώρο θα μπορούσαμε εύκολα να αναγνωρίσουμε κάποιες σύγχρονες μορφές ηγετών και να εξετάσουμε κατά πόσο συμβάλλουν ή αποτρέπουν στην υιοθέτηση ενός θετικού κλίματος για την εταιρία τους. Στη Microsoft ο Bill Gates πλέον έχει καταφέρει, αναμφίβολα άξια, να κατοχυρώσει το προφίλ ενός πολύ σημαντικού φιλάνθρωπου που ενδιαφέρεται για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας. Ο Steve Jobs της Apple είναι ένας σύγχρονος rock star. Αποθεώνεται κάθε φορά που δίνει κάποια ομιλία, έχει ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τρόπο να παρουσιάζει τα καινούργια προϊόντα της εταιρίας του, ενώ ακόμα και το ντύσιμο του αποτελεί αντικείμενο μίμησης. Εύκολα προκύπτει λοιπόν το ερώτημα για το αν υπάρχει κάποια ανάλογη εξίσου συμπαθητική προσωπικότητα που θα μπορούσε να αποτελέσει την εικόνα του Linux στον έξω κόσμο. Αναμφίβολα αρκετά επικοινωνιακός (και επίσης αφοσιωμένος στο να δίνει διαλέξεις) είναι ο Richard Stallman. Το θέμα είναι ότι για όσους τον γνωρίσουν από κοντά θα διαπιστώσουν ότι η λέξη ευγένεια δύσκολα θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόντουσαν με την συμπεριφορά του. Το χειρότερο είναι ότι παρόμοια συναισθήματα αποτυπώνονται και στο κοινό του όταν έχει την τάση να κάνει ερωτήσεις σε μέτρια αγγλικά ή εκτός αντικειμένου. Ο Linus Torvalds από την άλλη συνηθίζει να κάνει εξαιρετικά πνευματώδη σχόλια αλλά να τα “χώνει” και δημόσια σε όσους δεν ασπάζονται την φιλοσοφία του, ακόμα και αν βασικά είναι στο ίδιο στρατόπεδο με αυτόν. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο όμως δεν είναι μόνο η έλλειψη κάποιου επικοινωνιακού ηγέτη αλλά ότι παρόμοια συμπεριφορά έχουν υιοθετήσει και αρκετοί λιγότερο προικισμένοι “νεοφώτιστοι” υποστηρικτές του ΕΛΛΑΚ.

Ιδεολογία και μήλα

Το αρθράκι αυτό δημοσιεύτηκε στο τεύχος 28 του Ελληνικού Linux Format τον Αύγουστο/Σεπτέμβριο 2009

Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι χρήστες Linux προτάσσουν σοβαρούς ιδεολογικούς λόγους για την χρήση ΕΛΛΑΚ. Στη βάση αυτή κατακρίνουν την Microsoft και τις επιθετικές μονοπωλιακές πρακτικές που χρησιμοποιεί για την προώθηση των προϊόντων της. Όλα αυτά είναι απόλυτα κατανοητά και συμβατά με τις ιδεολογικές ανησυχίες των φίλων του ΕΛΛΑΚ. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η Apple που εφαρμόζει δρακόντεια μέτρα για να ελέγξει το λογισμικό που τρέχει στις συσκευές της αλλά και σε ποίες συσκευές θα τρέχει το λογισμικό της. Οποιοσδήποτε δε συμμορφώνεται με τις επιταγές του Steve Jobs βρίσκεται αυτόματα εκτός του οικοσυστήματος της Apple. Ο κώδικας της Apple αν και σε ορισμένα τμήματα δεν είναι εντελώς κλειστός σίγουρα δε μπορεί να θεωρηθεί ότι ανοιχτός ή ελεύθερος και το βασικότερο είναι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται τα bugs και τα κενά ασφάλειας του λογισμικού της. Καμία επιβεβαίωση μέχρι να διορθωθεί και πάλι λίγες πληροφορίες μετά. Η συμπεριφορά και μόνο της Apple θα έπρεπε να την καθιστά εντελώς ανεπιθύμητη για όλους τους ιδεολόγους Linux-άδες. Αντ΄ αυτού βλέπω ότι όλο και περισσότεροι μπαρουτοκαπνισμένους χρήστες του Unix να έχουν και από ένα mac και ένα iphone. Εκεί που καταλήγω τελικά είναι ότι καλή η ιδεολογία αλλά ένας όμορφος υπολογιστής, εύχρηστο λειτουργικό και φυσικά ένα κέλυφος με όλα τα εργαλεία του Unix βοηθάνε περισσότερο.

Ευρωεκλογών συμπέρασμα

Το αρθράκι αυτό δημοσιεύτηκε στο τεύχος 27 του Ελληνικού Linux Format τον Ιούνιο/Ιούλιο του 2009

Την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές οι ευρωεκλογές όχι μόνο θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως αλλά ίσως να έχετε ξεχάσει και την διεξαγωγή τους. Αν ψηφίσατε εύχομαι το τελικό αποτέλεσμα να σας βρει ικανοποιημένους και κυρίως δικαιωμένους. Ίσως να μας διαφεύγει ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζονται πολλά θέματα τα οποία αφορούν άμεσα τους αναγνώστες και τους συντελεστές αυτού του περιοδικού. Προσωπικά θα ήθελα ιδιαίτερα να δω στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο να πατάσσονται αμείλικτα τα μονοπώλια και ειδικότερα στο χώρο των ΤΠΕ και φυσικά να συμμορφωθούν άμεσα και καθολικά οι μέχρι τώρα παραβάτες. Να καταστεί υποχρεωτική η διαλειτουργικότητα σε όλα πληροφοριακά συστήματα του δημόσιου τομέα των χωρών μελών της Ε.Ε μέσω της υιοθέτησης ανοιχτών προτύπων όπως το ODF. Να θεωρηθεί υποχρεωτική η διάθεση του πηγαίου κώδικα για το σύνολο των κρίσιμων πληροφοριακών συστημάτων της Ε.Ε όπως και να ενισχυθεί η ανάπτυξη ΕΛΛΑΚ στις χώρες – μέλη ως ένα βασικό στοιχείο που θα τονώσει τους νευραλγικούς τομείς της ανάπτυξης τεχνογνωσίας και της έρευνας. Επίσης θα ήθελα να μάθω ότι δεν θα αναγκαστούν ISPs και κρατικές υπηρεσίες να ασχολούνται πλέον με το ανεβοκατέβασμα μουσικής και αρχείων από μεμονωμένους χρήστες, αλλά αντίθετα θα εστιαστούν σε αυτό που πρέπει να κάνουν, να διασφαλίζουν και να προστατεύουν τις κρίσιμες τεχνολογικές υποδομές του ευρωπαϊκού διαδικτυακού χώρου. Τέλος ας μη ξεχνάμε ότι το Linux ξεκίνησε και παραμένει εν πολλοίς ευρωπαϊκή υπόθεση.

Άλλη μια λίστα με έργα ΤΠΕ – θα αντιμετωπίσουμε ποτέ το πρόβλημα υλοποίησης και λειτουργίας τους;

Ανακοίνωση - αναδημοσίευση (Δελτίο 41) Μηχανικών Η/Υ @ .. για αυτά που μας ανήκουν
Στο site του αντιπροέδρου της κυβέρνησης http://antiproedros.gov.gr/ict διαβάζουμε :
«Ο Πρωθυπουργός μετά τις εκλογές και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας διαμόρφωσε την ατζέντα για την υλοποίηση μεγάλων δράσεων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), οι οποίες θα βοηθήσουν το κράτος να μηχανογραφηθεί, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, να ελέγξει αποτελεσματικά τις δαπάνες, να εξορθολογίσει τον δημόσιο τομέα, να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ανθρώπινο δυναμικό του, να δημιουργήσει νέες υποδομές στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, να ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία, να προβάλει αποτελεσματικά το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.
Εκτιμάται ότι η υλοποίηση των δράσεων θα εξοικονομήσει άνω των 10 δις στον κρατικό προϋπολογισμό.
Η ατζέντα του Πρωθυπουργού περιλαμβάνει συνολικά 24 βασικές δράσεις, με τις 11 να αποτελούν δράσεις άμεσης προτεραιότητας (με έντονα γράμματα):
1. Θεσμικό Πλαίσιο Προμηθειών και Ηλεκτρονικές Προμήθειες
2. Αγορά Καυσίμων
3. Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
4. Ενιαία Αρχή Μισθοδοσίας και Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων
5. Παραγωγική Λειτουργία Πληροφοριακών Συστημάτων Νοσοκομείων
6. Κάρτα Πολίτη
7. Online Παρακολούθηση Προϋπολογισμού
8. Γεωδεδομένα και Υπηρεσίες στο Δημόσιο Τομέα
9. Εθνικά Μητρώα
10. Εθνική Υπηρεσία Ταυτοποίησης και Αυθεντικοποίησης
11. Ευρυζωνικότητα, Εθνικό Δίκτυο FFTH
12. Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης – Σύζευξις ΙΙ
13. Υπολογιστικές Υποδομές (Cloud computing)
14. Σχολείο, Πανεπιστήμιο της Γνώσης
15. Πολιτιστικό – Τουριστικό Περιεχόμενο
16. Περιουσία Δημοσίου
17. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για τη Φορολογική Δικαιοσύνη
18. e-Καλλικράτης
19. Δημιουργία – Έναρξη επιχείρησης σε ένα βήμα
20. Ψηφιακή Δικαιοσύνη
21. Ανοιχτά Δημόσια Δεδομένα
22. Αξιοποίηση έργων Γ ΚΠΣ
23. Ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων
24. Σύστημα διαχείρισης αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων»

Αρκετά από τα έργα φαίνονται χρήσιμα, αν και υπάρχουν αμφιβολίες για το τι ακριβώς μπορεί να σημαίνουν πολλά από αυτά. Αναρωτιόμαστε αν η νέα λίστα πρωθυπουργού (υπήρχε αντίστοιχη από τον κο Σημίτη, σχεδόν όλα από τα έργα της οποία εκκρεμούν ακόμη), θα υλοποιηθεί με τις «πετυχημένες» διαδικασίες με τις οποίες υλοποιήθηκαν τα έργα ΤΠΕ ως σήμερα. Θα υπάρξει επιτέλους ένα σύστημα που θα αξιοποιεί τους επιστήμονες ΤΠΕ και θα δεσμεύει φορείς και αναδόχους με την υπογραφή τους ή θα λειτουργήσει το σύστημα διάχυσης ευθυνών που κυριαρχεί ως σήμερα; Θα κοστολογηθούν τα έργα με κάποιες κοινές αρχές; Θα δεσμευτούν οι φορείς για τη λειτουργία τους;