Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ανακοίνωση Μηχανικών Η/Υ @ .. για αυτά που μας ανήκουν


Ανακοίνωση - αναδημοσίευση (Δελτίο 32) Μηχανικών Η/Υ @ .. για αυτά που μας ανήκουν
Μαζί
Οι «Μηχανικοί Η/Υ@ Πληροφορικής γι’ αυτά που μας ανήκουν» προσπαθούν με συνέπεια και διάρκεια για την προώθηση των θεμάτων που αφορούν στους μηχανικούς και επιστήμονες ΤΠΕ, εντός και εκτός ΤΕΕ.
Πρωτοστατήσαμε στη δημιουργία του e-TEE και πρωταγωνιστήσαμε στη συγκρότηση και τη λειτουργία του. Σήμερα έφθασε η στιγμή, η προσπάθεια κοινής ισχυρής έκφρασης όλων των επιστημόνων ΤΠΕ, να αποκτήσει εκλεγμένη διοίκηση μέσα από μια ανοικτή διαδικασία σε όλη τη χώρα. Η συναίνεση και η επιβράβευση με αντικειμενικά πολιτικά και όχι παραταξιακά- συντεχνιακά κριτήρια είναι το πρώτο ζητούμενο.
Στην εκλογική διαδικασία, πετύχαμε μέσα από το ενιαίο ψηφοδέλτιο να σηματοδοτείται η ενότητα του κλάδου, πέρα από κόμματα και παρατάξεις.

Αλλάζουμε την Πληροφορική και τις Επικοινωνίες
Όλοι μαζί λοιπόν, επιστήμονες και μηχανικοί ΤΠΕ, προσπαθούμε για τους κοινούς στόχους. Στόχος μας να αλλάξει το τοπίο για τον κλάδο των ΤΠΕ. Η αλλαγή για εμάς δεν είναι μια αόριστη επίκληση σημαίνει:
  • Αξιοποίηση των επιστημόνων ΤΠΕ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Με την ευθύνη της υπογραφής τους για την αναβάθμιση της ποιότητας των έργων και μελετών ΤΠΕ. Ενεργοποίηση της κατηγορίας μελετών «Πληροφοριακών Συστημάτων και Δικτύων» και αντίστοιχης κατηγορίας για τα έργα ΤΠΕ.
  • Λειτουργικά έργα ΤΠΕ στην Υπηρεσία του Πολίτη, σε λογικό κόστος. Με την εμπλοκή στο σχεδιασμό, την παρακολούθηση, την παραλαβή και τη λειτουργία των επιστημόνων ΤΠΕ και όχι όσων είναι κατά δήλωση γνώστες ΤΠΕ.
  • Διαχείριση του πληθωρισμού αποφοίτων ΤΠΕ. Πάνω από 4.000 εισακτέοι κάθε χρόνο σε σχετικά τμήματα, αποτελεί εξωφρενική υπερβολή για τη χώρα.
  • Θεσμική Συμμετοχή των επιστημόνων ΤΠΕ, στο σχεδιασμό της Πολιτικής ΤΠΕ στη χώρα. Το αποτυχημένο δίπολο κυβέρνησης – επιχειρηματιών ΤΠΕ (;), χρειάζεται να ισορροπήσει προς το δημόσιο συμφέρον, με ένα ισχυρό φορέα επιστημόνων ΤΠΕ.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ο Λύκος και αν γέρασε...

Το αρθράκι αυτό γράφτηκε  τον Μάιο/Ιούνιο του 2008

Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Πολλές κυβερνήσεις συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι και τόσο καλή ιδέα να έχουν αποθηκευμένα όλα τα ψηφιακά έγγραφα σε ένα μόνο συγκεκριμένο πρότυπο. Ειδικότερα όταν τα πλήρη δικαιώματα του συγκεκριμένου προτύπου ανήκουν σε μια εταιρία που στο παρελθόν είχε αρκετά μέτωπα ανοιχτά με την αμερικανική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για θέματα που αφορούν μονοπωλιακές πρακτικές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσα οι παραπάνω κυβερνήσεις να στραφούν προς το Open Document Format (ODF), το οποίο έχει προκύψει από τον διεθνή οργανισμό OASIS, είναι ανοιχτό σε όλους και υλοποιείται από το ΟpenOffice και άλλες εφαρμογές. Η Microsoft βλέποντας ότι πλέον η χρήση ανοιχτών προτύπων καθίσταται υποχρεωτική για τους περισσότερους δημόσιους διαγωνισμούς, αποφάσισε να υλοποιήσει το δικό της ανοιχτό πρότυπο, το γνωστό OOXML. Μέχρι εδώ όλα καλά, όσα περισσότερα ανοιχτά πρότυπα και επιλογές έχουμε, από όπου και αν προέρχονται, τόσο το καλύτερο. Ωστόσο παρακολουθώντας μια σχετική συζήτηση μπορούμε να διαπιστώσουμε τα παρακάτω ενδιαφέροντα, όπως γλαφυρά αποτυπώνονται σε σχετική επιστολή Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προς τον ΕΛΟΤ. “Το (OOXML)
  1. Παραβιάζει τη διαδικασία ISO fast-track φέρνοντας για έγκριση ένα ατελές πρότυπο
  2. Μεγάλα τμήματα της λειτουργικότητας έχουν μεταφερθεί σε μη υποχρεωτικά παραρτήματα πράγμα που θα δράσει ενάντια στη διαλειτουργικότητα.
  3. Το πρότυπο δεν είναι ώριμο, όπως φάνηκε από το μεγάλο αριθμό των σχολίων που κατατέθηκαν.
  4. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σύμμορφες υλοποιήσεις του προτύπου, ούτε από τη Microsoft ούτε από τρίτους φορείς.
  5. Αν το έγγραφο γίνει πρότυπο ISO, η ζημιά για τη διαλειτουργικότητα και τον ελεύθερο ανταγωνισμό θα είναι μεγάλη, για τους παρακάτω λόγους.
    1. Σε διαγωνισμούς θα επιβάλλεται η χρήση ενός από τα δύο πρότυπα.
    2. Τα εργαλεία της Microsoft θα αξιολογούνται ως de facto συμμορφούμενα, άσχετα με την πραγματική συμμόρφωσή τους με το συγκεκριμένο πρότυπο.
    3. Εργαλεία τρίτων δε θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν τα τμήματα του προτύπου που είναι στο παράρτημα, και έτσι δε θα μπορούν να διαβάζουν υπάρχοντα παλιά έγγραφα.
Μετά από όλα αυτά όπως ίσως φανταστήκατε το OOXML εγκρίθηκε...
 

Τις πταίει;

Το αρθράκι αυτό δημοσιεύτηκε στο τεύχος 22 του Ελληνικού Linux Format τον Μάιο/Ιούνιο του 2008
 
Αυτές τις μέρες συζητούσα με καλούς φίλους που κατέχουν σημαντικές θέσεις σε μηχανογραφικά τμήματα πολύ γνωστών και μεγάλων εταιριών. Το αντικείμενο δεν ήταν άλλο από το γνωστό και διαχρονικό θέμα Windows ή Linux. Το συμπέρασμα που γρήγορα προέκυψε, είναι ότι η επιλογή του λογισμικού ενός μεγάλου οργανισμού δεν έχει καμία σχέση ή για να είμαι ακριβής έχει μικρή σχέση με την ποιότητα του λογισμικού ή το συνολικό κόστος του. Κριτήρια που αφορούν τις επιδόσεις ενός συστήματος ή άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν αποτελούν ούτε ικανή, ούτε αναγκαία συνθήκη για να προταθεί ένα λειτουργικό σύστημα ή μια εφαρμογή στη θέση μιας άλλης. Αυτό που πραγματικά μετράει είναι η αποτελεσματική διαχείριση των ευθυνών. Ο κάθε επαγγελματίας που βάζει την υπογραφή του και δεσμεύει την εταιρία του για αρκετά χρόνια με την αγορά συνήθως δαπανηρού λογισμικού, θέλει πρωτίστως να εξασφαλίσει τον εαυτό του, αν και όταν προκύψουν προβλήματα. Όπως όλοι ξέρουμε κάποια στιγμή τα περισσότερα συστήματα θα εμφανίσουν αστοχίες, που πιθανόν να απαιτήσουν κάποιο χρόνο για την αντιμετώπιση τους. Το κρίσιμο χρονικό διάστημα που το μηχανογραφικό κέντρο μιας εταιρίας θα είναι κλειστό και θα χάνονται πολλά λεφτά, το αμείλικτο ερώτημα που θα τεθεί άμεσα από τη διοίκηση είναι:”Ποίος φταίει και τι κάνουμε για να το διορθώσουμε;”. Δυστυχώς μέχρι η Red Hat, η Novell ή η Canonical να μπορέσουν να αποκτήσουν κύρος και αναγνωρισιμότητα που θα ξεφεύγει από τα στενά όρια του χώρου της πληροφορικής, η μόνη σωστή απάντηση είναι “Κάτι έπαθαν το Windows, έχουμε εδώ τη Microsoft και το κοιτάει”.

Ανακοίνωση Μηχανικών Η/Υ @ .. για αυτά που μας ανήκουν

Ανακοίνωση - αναδημοσίευση (Δελτίο 33) Μηχανικών Η/Υ @ .. για αυτά που μας ανήκουν 

Όλοι κάποια στιγμή της καριέρας μας ήρθαμε αντιμέτωποι με τον τρόπο που η Ελληνική Πολιτεία αντιλαμβάνεται το ρόλο του Μηχανικού Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Είτε αφορά τις απαιτήσεις σε προσόντα των μελών των ομάδων έργου των αναδόχων, είτε τη στελέχωση διαφόρων μητρώων (αξιολογητών, εκπαιδευτών κλπ.) σε θέματα ΤΠΕ είτε ακόμα τον τρόπο που προκηρύσσονται θέσεις και γίνονται προσλήψεις  προσωπικού ΤΠΕ.
Σε ότι αφορά τα μέλη της ομάδας έργου των αναδόχων δημοσίων έργων ΤΠΕ, ελάχιστοι διαγωνισμοί απαιτούν –με ποινή αποκλεισμού- την ύπαρξη ατόμων με πανεπιστημιακή εκπαίδευση στις ΤΠΕ. Το αποτέλεσμα είναι, κακής ποιότητας έργα και υπερβάσεις σε χρόνο και χρήμα. Άμεσα η πολιτεία θα πρέπει να δώσει κατευθύνσεις στους φορείς έτσι ώστε να απαιτούν συγκεκριμένης εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας προσωπικό στην ομάδα έργου. Στα πλαίσια αυτά, το Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση και Διοικητική Μεταρρύθμιση θα πρέπει να εκδώσουν οδηγίες και πρότυπα προκηρύξεων διαγωνισμών όπου θα διατυπώνεται σαφώς μια τέτοια απαίτηση για την στελέχωση της ομάδας έργου του Αναδόχου.
Σε σχέση με τα διάφορα μητρώα (αξιολογητών, εκπαιδευτών κλπ.) σε θέματα ΤΠΕ, θα πρέπει να υπάρξει σαφής κατεύθυνση από την Πολιτεία ότι θα πρέπει να στελεχώνονται αποκλειστικά και μόνο από Μηχανικούς & Επιστήμονες ΤΠΕ. Το ίδιο οφείλει να κάνει και με τις επιτροπές διενέργειας & αξιολόγησης στους διαγωνισμούς του Δημοσίου.
Τέλος, μετά από περίπου 10 χρόνια εφαρμογής των Π.Δ. 50/2001και Π.Δ. 347/2003, σε σχέση με την κάλυψη θέσεων ΠΕ Πληροφορικής στο δημόσιο, παρατηρούνται συνεχώς στρεβλώσεις στις διαδικασίες πρόσληψης, αφού δίνεται η δυνατότητα στους φορείς να προσλαμβάνουν σε θέσεις ΠΕ Πληροφορικής, άτομα με οποιοδήποτε(!) πτυχίο και δύο έτη «σχετική» εμπειρία. Έχουν παρατηρηθεί τραγελαφικές καταστάσεις, όπου προκηρύσσονται θέσεις για Μαθηματικούς με γνώση σε διαχείριση συστημάτων πληροφορικής (DNS, LINUX, Java κλπ.), αποκλείονται περί τους 500 υποψηφίους, πτυχιούχους ΤΠΕ για να προσληφθούν άλλοι υποψήφιοι (όχι πτυχιούχοι ΤΠΕ) με εμπειρία. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση θα πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα. Άμεσα θα πρέπει να καταργηθεί το παραθυράκι του νόμου (παρ. 2 του Άρθ. 6 του Π.Δ.50/2001 όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.3 άρθρ. μόνου του ΠΔ 347/2003).
Συνάδελφοι, οι παραπάνω καταστάσεις έχουν οδηγήσει σε απαξίωση το επάγγελμα του Μηχανικού ΤΠΕ, αλλά το κυριότερο έχουν καταδικάσει σε μαρασμό των ΤΠΕ στη χώρα μας. Αυτές οι προσεγγίσεις έχουν φέρει τη χώρα στην  56η θέση του NRI (Networked Readiness Index) του World Economic Forum. Η «καραμέλα» της εμπειρίας πρέπει να σταματήσει. Ποιος άραγε θα εμπιστευόταν έναν οικοδόμο, ακόμα και με 30 χρόνια εμπειρίας, να χτίσει ένα μέγαρο ή μια γέφυρα ή ποιος θα δεχόταν να τον εγχειρήσει μια νοσηλεύτρια ακόμα και αν βρισκόταν καθημερινά και για 30 χρόνια μέσα στα χειρουργεία. Γιατί η Πληροφορική και οι Επικοινωνίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά; Οι σπουδές μας έγιναν για κάποιο σκοπό και μας έδωσαν συγκεκριμένες, απαραίτητες για την άσκηση του επαγγέλματος, γνώσεις. Είναι καιρός να σταματήσει η ισοπέδωση.